12 March 2007

Açık Kütüphane/Open Library

Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi için hazırlanmış bir proje. Uzun zamandır galerinin aşağılara Bankalar Caddesi'ne yerleşeceği söyleniyordu. Sanırım bu proje Platform'un taşınmasından sonra gerçekleştirilecek.
Açık Kütüphane projenin mottosu. Mekana sadece kütüphane eklenmiyor, aynı zamanda halka açık bir eventspace halini alıyor.

Platform İstanbul'un en aktif paylaşım merkezi. Bu mekanda takınılacak tavır kentteki kültürel üretimi de etkileyecek. Şehir efsanesi haline gelen özellikle de Vasıf Kortun'un övündüğü Platform'un arşivi bu projeyle daha erişilebilir olacak.

Projeyi yapan ofis Superpool, çok yeni bir ofis. Kurucuları Rem Koolhas ile birlikte çalışmış genç insanlar. Bu projeyi yapacak olmaları beni içten içe sevindiriyor. Projenin nasıl onlara verildiğini bilmiyorum ama Vasıf Kortun'un tercihidir sanırım.

İstanbul'daki mimarlık ortamı o kadar kapalı ve çaresiz ki iyi ya da ses getirecek ya da kent için önemli projeler her zaman belirli mimarlar tarafından gerçekleştiriliyor. Platform'un projesini genç bir ekibin hazırlaması umarım diğer işverenlere örnek olur. Platform blog'ta projenin geçici olduğu yazıyor, yani Açık Kütüphane ara bir proje. Kalıcı olarak düşünülen başka bir proje var mı acaba? (kalıcı ne demekse)

No comments: